Tarteletter med safrankylling


Er du lei av fiskepudding og reker i terteskjellene/tartelettene dine? Prøv da med kylling og asparges i en lett krydret saus. Knallgodt. Men ikke si noe til Danskene om endringen jeg har gjort, det er nok helligbrøde… Danskene bruker nemlig hermetisk hvit asparges, og krydrer ikke sausen nevneverdig. Godt det og, men jeg foretrekker crunchet fra fersk asparges.

I følge den danske mathistorikeren Else-Marie Boyhus, forekommer tartelettene første gang i Carl Müllers danske kokebok fra 1785, den gang kalt «Tourteletter». Den gang fylte de tartelettene med syltetøy. Senere ble de fylt med postei av kalvebrissel. Det danske borgerskapet brukte ofte tarteletter med forskjellig delikat fyll (deriblant skilpadderagout!!) som en yndet mellomrett etter suppen eller mellom fisken og steken.

I mellomkrigstiden startet «normaliseringen» av tartelettene, og vanlige folk tok den til seg som forrett hvor fyllet byttes ut med noe litt billigere som høns i asparges eller sjampinjongstuing (oho DET må jeg prøve!) På 1960-tallet (eller træserne som Danskene sier) ble det vanlig med reker, og tarteletten utviklet seg til å bli en slags varm versjon av rekecocktailen. Dette siste kjenner vi vel godt igjen fra Norge.

Hvordan det nå enn er – retromat er og blir kult! Og hvorvidt retten har sitt utspring her eller der, er egentlig irrelevant, da man skal jo ikke føre en samtale med tarteletten. Den skal bare nytes.

Vi er en familie på 3 store mennesker med god appetitt, og denne oppskriften holder akkurat til oss (jeg klemmer glatt i meg tre av disse herlighetene).  Serverer du litt salat ved siden av holder det godt til 4 personer.

Tar du det derimot som en liten forrett, er det plenty til 10.

 1-13010897_10153874862851622_163249974202757226_n

 • Ingredienser:
 • 500 gram Kyllingfilet i terninger
 • 25 gram smør
 • 1 bunt friske grønne asparges, i biter
 • 3 dl kyllingkraft (evt. fond cup/buljong utrørt i vann)
 • 2-3 ss hvetemel
 • 1 boks mais
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts tørket oregano
 • 0,5 g safran
 • Salt til smak
 • Pepper til smak
 • En pakke terteskjell eller tarteletter (eller du kan selvsagt kjøpe ferdig butterdeig og stikke ut og forme selv, eventuelt om du er skikkelig avansert, så lager du også butterdeigen fra bunn. Så avansert er ikke Old Mamasan.)

Brun kylling terningene i pannen i 3-4 minutter. Tilsett kyllingkraften, paprikapulver, oregano og safran og la det småkoke i 15 minutter.

Lag jevning av mel og vann og ha i litt og litt til det blir passe tykt. Smak til med salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter.

Varm terteskjellene i ovnen som angitt på pakken, og imens terteskjellene varmes opp tilsetter du asparges og en boks mais i gryten og lar det putre med til skjellene er varme.

Serveres straks. Pynt eventuelt med litt frisk persille.

1-12985629_10153874862891622_8218011265417185467_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s